Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Новини Интересно Един ден в Европарламента в Страсбург

Един ден в Европарламента в Страсбург

 

На 20.05.2011г. в Актовата зала на СОУ “Христо Ясенов“- гр. Етрополе се проведе презентация на учениците, които участваха по програма „Евроскола“-2011г.

Тържеството  бе проведено в деня, в който се отбелязваха и последните мероприятия по повод  110 години София област. Отличното представянето на учениците в Европарламента в Страсбург показа, че с гордост можем да заявим, че Етрополе представи достойно София област и България на този важен за младежите и за Европа форум.

Презентацията започна с приветствие на Директора на училището Светла Вълова, която с просълзени очи изказа благодарност на всички ученици, на техните учители и родители и с гордост заяви, че достойно сме представили България в този европейски форум.

На 13.05.2011г. 527 ученици от 23 страни показаха своята подготовка по въпросите и проблемите на Европейския съюз и неговите институции, както и способностите за комуникация, владеене на английски, френски и немски език, способността да отстояват и защитават мнението си по важни проблеми, да работят в групи и в екип с различни по националност ученици, да изразяват, да обобщават и да представят становища пред обществеността.

Учениците от Етрополе бяха първи при пристигането си в сградата на Европейския парламент „Луиз Вайс“ в Страсбург и се отличаваха от своите връстници от другите страни по стил и елегантност- те бяха облечени официално и носеха оранжеви шалчета с емблемата на училището.  Част от ученическия екип бе и Крис- ученик със СОП, който показа, че физическото състояние не е пречка за това да преследваш мечтите си, да изказваш мнение, да участваш в обществено значими дейности, да си евродепут. След преминаването през проверка за сигурност, младежите и учителите се регистрираха на различни места и получиха пропуски, с които да се движат свободно в сградата.

Още с влизането в сградата на Европарламента в Страсбург учениците бяха отделени от ръководителите, с което започна програмата в този ден- общо представяне от говорителите на Европарламента, презентиране на всяка страна и училище, работа по групи, обяд, пленарни заседания и представяне на идеите, до които достигат учениците чрез говорител и протоколчик на отделните групи, защита и отговори на въпроси от останалите ученици от другите групи.

Учениците и учителите се почувстваха изключително горди, когато заеха своите места в европарламента, като микрофоните и бутоните за вот работеха само за учениците, а учителите бяха само наблюдатели.

След представянето на презентация на Европейския парламент и на Европейския съюз от страна на служители на администрацията на Европейския парламент, след приветствията дойде и моментът, който ни развълнува изключително много- представянето на страната и на училището, от което е групата, участник в Европарламента.

Габриела Христова представи в едноминутна презентация България, Етрополе, СОУ „Христо Ясенов“- гр. Етрополе, учениците от училището и себе си. Тя успя да завладе цялата публика с прекрасно владеене на английски език, с грация, финес и емоционално представяне. Ако имаше конкурс за мис Евродепутат, тя щеше да го спечели.

Последва анкета с учениците, като при отговорите се използваше системата за вот и дискусия по идеите за обединена Европа.

След представянето на всички участници бе предложен вкусен депутатски обяд в отделни за учениците и за учителите  ресторанти в сградата на Европарламента. През целия ден учениците бяха  напълно самостоятелни и независими от своите учители.

След обяд започнаха работата в многоезичните работни групи в различни пленарни зали, с което се даде старт на играта „Евроигра“. Всяка група от ученици имаше предварителна тема, по която учениците трябваше да изразяват своето мнение и да достигнат до единно предложение, което да представят в голямата пленарна зала. Заседанията се водеха в заседателните зали на комисиите.

Изненада имаше и за нас, учителите и ръководителите, преминахме изпитание, подобно на това, в което участваха учениците ни- бяхме разпределени на групи с представители на различни страни и  попълвахме тест- евроигра, в която трябваше да покажем познанията си за Европейския съюз. Тя се състоеше от 22 въпроса на 22 езика. След  работата по групи се състоя обсъждане в пленарна зала на въпроси, които вълнуват учителите в работата им по европейските проекти, а така също и разисквахме проблеми, засягащи глобалната политика на Евросъюза.

От 16 до 18ч. учениците представяха своите доклади, като гордост за нас е, че Габриела Христова бе избрана за протоколчик на една от групите и член на комисията, която беше на президиума / общо 6 ученици-по един от групите/.

Пет от нашите ученици зададоха въпроси и изказаха мнения по проблемите при представянето на докладите в голямата пленарна зала, което показа още веднъж, че Ясеновци имат солидна подготовка и умеят да защитават идеите си.

Чрез ученическата презентацията „Един ден в Европарламента в Старсбург“  участниците от СОУ „Христо Ясенов“ показаха, че няма невъзможни неща, стига силно да си пожелаеш нещо. По един говорител от група изказа впечатленията си от „Евроскола“.

Крис представи един изчерпателен разказ за цялото преживяване от участието в „Евроскола“ и развълнува с думите си всички присъстващи.

На екрана се представяха клипове от участието на учениците в Европарламента. Зам. кметът на Община Етрополе Росица Христова връчи тържествено сертификатите, изготвени от Европарламента за всички участници в програмата. Последваха снимки.

А за тези, които са пропуснали възможността да присъстват на презентацията да заповядат на 26.05.2011г. от 13.30 в Актовата зала на СОУ “Христо Ясенов“- гр. Етрополе, където отново учениците ще споделят своите впечатления от незабравимото участие в “Евроскола”.

 

Автор: Росица Василева

 

 

Посещения: 1617
Коментара (0)add comment

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy