Etropole.info

Новини за Етрополе

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Начало Новини Интересно СОУ ”Христо Ясенов” тържествено отбеляза 22 април - Ден на Земята

СОУ ”Христо Ясенов” тържествено отбеляза 22 април - Ден на Земята

На 21.04.2011г. учениците от СОУ ”Христо Ясенов”-гр. Етрополе засадиха дръвчета в двора на училището, любезно предоставени от Държавно горско стопанство-

 

гр. Етрополе.

 

 

 

Денят на земята е световен празник, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

 

За  учениците от VII В клас от СОУ ”Христо Ясенов”  с класен ръководител Петя Запрянова, честването на Деня  на Земята започна още в края на месец март, по тяхна инициатива помогнаха на работниците и служителите от Горското стопанство при ваденето на фиданки за пролетно залесяване. Кристина Герчева сподели впечатленията си от този ден: „В деня, посветен на пролетта, много от нашите съученици решиха да отидат на разходка до манастира, до паметника или до други красиви местности в нашия град. Ние,  VII В клас, решихме да отидем в разсадника в с. Бойковец и да помогнем на хората от Държавното горско стопанство за ваденето на млади фиданки за пролетно залесяване. Още повече, че предстоеше Седмицата на гората. Пред училището ни чакаше помощник – лесничея и ръководител на разсадниците Ивелина Славкова. Тя заедно с директора на ДГС инж. Н. Николов бяха организирали за нас транспорт до разсадника в с. Бойковец и така поехме към обекта. Когато пристигнахме в разсадника, леля Ива ни раздаде по един чифт градински ръкавици и ни обясни какви дръвчета има там и в какво ще се състои нашата работа. И така, ние трябваше да изваждаме малки фиданки, да ги групираме по 100 във връзка, а след това тези снопчета се заравяха в браздички и се поливаха, за да се съхранят, докато се превозят до местата за залесяване в различни краища на страната. Така се трудихме до обяд. В началото мислехме, че ще е доста трудно, но работата се оказа  и приятна, и полезна. Казахме си, че имаме „3 в едно” – хубав въздух с птичи песни, приятно физическо натоварване и развитие на паметта с това броене... Най – много ни радваше чувството, че правим нещо полезно, както за хората от разсадника, така и за планетата. Денят ни премина в добро настроение под одобрителните погледи на възрастните, които работеха заедно с нас.

 

С педагогоческия съветник Петя Цекова, която беше ръководител на групата, си говорихме за това, че хората могат да празнуват даже когато се трудят, а когато трудът е в полза на природата и хората, чувството е още по-приятно. За Световния ден на земята леля Ива ни обеща,че  Горското стопанство ще си върне жеста, като ни дари  разсад от лъжекипарис, който ние да засадим в училищния двор на 22 април – Денят на земята.”

 

Към благородната инициатива се включи и зъболекарката в училището Марина Дикова, която със собствени средства закупи дръвче и го засади в двора на училището.

Чудесни инициативи в името на една благородна кауза - Да спасим земята!

 

Автор: Росица Василева

Посещения: 1561
Коментара (0)add comment

Напиши коментар
Тази тема е заключена. Не може да пуснете коментар.

busy